Uitleg corona vaccinatiecampagne

De afgelopen weken krijgen we in toenemende mate vragen over de vaccinatiecampagne. Dit betreft ook veel vragen waarbij we u niet kunnen helpen of zaken waar we als huisartsen geen invloed op hebben. Dit is vervelend voor u, maar ook voor ons want het kost veel tijd en energie die we liever anders inzetten. Een deel van de vragen en frustraties begrijpen we overigens best goed. Mede daarom volgen hieronder een paar punten van aandacht en uitleg:

 • Wij hebben als huisartsen geen enkele invloed op de vaccinatiestrategie en op welk vaccin u krijgt. Zie Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus? | Rijksoverheid.nl                                                                                                                        
 • Op dit moment worden de leeftijdsgroepen 60 tot en met 64 jaar en enkele medische hoog-risicogroepen door de huisarts gevaccineerd.                                       

 • Huisartsen vaccineren alleen met het AstraZeneca-vaccin.                                             

 • Deze vaccinatiecampagne is totaal niet te vergelijken met een griepcampagne. Om logistieke redenen en door de eigenschappen van het vaccin kunnen we geen prikafspraken op maat leveren. We verzoeken u met klem gebruik te maken van de geboden opties.

   Redenen hiervoor zijn o.a. het feit dat we geen losse vaccins hebben maar ampullen waaruit we elf vaccins halen. Deze moeten binnen zes uur geprikt worden. Verder moet bijna iedereen ongeveer drie maanden later een twee prik krijgen. En tot slot willen we koste wat het kost onze reguliere, intensieve en palliatieve zorg blijven leveren.

  • De RIVM-LCI-richtlijn stelt dat het interval voor het AstraZeneca-vaccin 6-14 weken is. In de richtlijn staat: “In de productinformatie staat vermeld dat de tweede dosis tussen 4 en 12 weken na de eerste dosis moet worden toegediend. De Gezondheidsraad conformeert zich hieraan in de adviesbrief van 20-05-2021. Het interval zou kunnen worden verlengd tot 14 weken op basis van de data die sinds februari 2021 beschikbaar zijn (Wise 2021Voysey 2021).
   Voor de praktijk, gezien de nog steeds enigszins beperkte beschikbaarheid van Vaxzevria en het feit dat veelal de tweede doses al staan ingepland, kan de tweede dosis met een interval van 6-14 weken gepland worden."                                                                                         

  • Het was een logistieke uitdaging maar het is ons gelukt om de tweede prikrondes naar voren te halen. Eind juni en begin juli zullen deze plaatsvinden. Hierdoor heeft bijna iedereen de gelegenheid om ruim voor de zomervakantie de vaccinatie met AstraZeneca af te ronden.

  • Wij hebben een ruime selectie aangeleverd bij de GGD betreffende mensen jonger dan 60 met een medische indicatie. Onze inschatting is dat hierbij zeker enkele mensen zitten met een zeer beperkte indicatie zoals een lichte astma, een milde darmontsteking of het eerdere gebruik van bepaalde medicijn zoals een chemotherapie zalfje tegen wratten. Toch hebben wij gekozen om deze selectie zo ruim te houden omdat we anders binnen een week meer dan 700 dossiers hadden moeten beoordelen op de noodzaak van de vaccinatie. Uiteindelijk moet toch iedereen de kans krijgen om gevaccineerd te worden en dus hebben wij besloten onze tijd en energie anders in te zetten.