Koud buiten

Het is buiten koud en het vriest in de nacht en het vriest zelfs ook een paar graden overdag deze periode. Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als het koud is?

Wanneer het buiten koud is, heeft je lichaam veel energie nodig om het warm te houden. Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten in het lichaam zich. Er stroomt dan minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar handen en voeten. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de belangrijkste delen van het lichaam. Dat maakt dat de huid koud aanvoelt en je inwendige temperatuur op peil blijft. Soms kun je gaan rillen. Dat is een reflex om je lichaam warmte te laten produceren.

Wat zijn de signalen?

Als het kouder wordt kan het zijn dat je vaker last hebt van hoofdpijn. Koud weer kan ervoor zorgen dat de bloedvaten samentrekken. Veranderingen door extreme kou en storm kunnen ervoor zorgen dat je meer hoofdpijn hebt.  Ook als je lang stilzit, kun je het extra koud hebben. De kou kan dan zorgen voor stijfheid in de spieren en beperkt je bewegingsvrijheid. Dit komt omdat de hersenen minder snel signalen aan de spieren afgeven. De aansturing van de spieren verandert. Je herkent het wel: daarom kun je met koude handen minder goed hele fijne en precieze handelingen uitvoeren.

Blijf in beweging en ga naar buiten

Blijf in beweging! Hoe warmer het lichaam blijft, hoe minder de bloedvaten zullen vernauwen. En ga naar buiten. Hoe gek dat ook lijkt. Trek warme kleding aan en trek meerdere laagjes van kleding. De lucht tussen de laagjes zorgt voor extra isolatie en warmte.